На 97-годишна възраст почина „Перлата на Мосад“

23:58, 22 май 17 / Свят 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тя дълго време работи в съседен Ливан, помагайки за прехвърлянето на евреи от Ливан и други арабски страни в Израел. Смята се, че тя е помогнала на хиляда ливански евреи да стигнат до Израел, предаде БГНЕС.

„Сбогом на израелската шпионка номер едно в Ливан“, пише ежедневникът „Йедиот Ахаронот“. Кишик-Коен, известна още и като „Шула“, е родена през 1920 г. в Аржентина в семейството на евреи, които емигрират в Йерусалим. Тя се жени за ливански евреин и отива да живее в Бейрут, където завързва връзки с ливански ръководители и започва да работи безвъзмездно за бъдещата израелска държава.

Присъединява се към Мосад при основаването на държавата Израел и предава военни сведения от Сирия и Ливан през периода 1947-1961г. Тя споделя, че никога не е разкрила на съпруга си своята шпионска дейност и е успяла да прехвърли двама от синовете си в Израел. „Шула“ е арестувана през 1961г. В Ливан и е осъдена на смърт за шпионаж. Присъдата й после е обжалвана и заменена. Впоследствие, през 1967г при размяна на затворници след израелско-арабската война, тя е освободена и оттогава до смъртта си живее в Йерусалим със семейството си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама