Изложба ще остане само няколко часа във варненска галерия

08:28, 25 май 17 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В „галерия на откриванията“ - основана от българския художник Иван Мудов шеговита реплика към най-светския момент от художествения живот, се превръща за няколко часа на 30 май изложбеното пространство на Contemporary Space на ул. „Марко Балабанов“ 23 във Варна. Там за няколко часа ще останат творби на живеещия в Словения световноизвестен руски художник Вадим Фишкин, който е неколкократен участник във Венецианското биенале, включително и в тазгодишното му издание.

Представянето му в галерия One Night Stand е свързано с опита да се съчетаят два привидно различаващи се художествени подхода. Въпреки че са противоположни на пръв поглед, те споделят неуморното желание да коментират, изследват и представят видимо банални ежедневни обекти, пространства и явления по един непретенциозен начин. Домашните експерименти и художествени интервенции на Фишкин се сблъскват с непрекъснатото изследване на Мудов върху различните по вид презентации на изкуство, като създават един неповторим разказ, в който очертанията на главните и второстепенните герои се размиват.

Три изложени творби – свързани с идеи за светлината като явление, като източник, и с нейното представяне – представляват фрагмент от практиката на този неуморим художник-изследовател. Абстрактната тематика на работите и игривата лекота, с която са изпълнени, дават усещането за приятна въздишка на облекчение от проблемите и тегобите на ежедневието. Въпреки че основна тема в творчеството му са въпросите във всекидневието на всеки човек, неговите малки лирически разкази са наситени с изобретателност, която ще очарова дори и обичайните мърморковци, смята кураторът на изложбата Аленка Грегорич.

Като цяло, работите на Фишкин с многопластовата си поетичност и ненатрапчив чар пукат балоните, които обитаваме. Балони, пълни с рутина, която спираме да забелязваме, и навици, които приемаме за даденост. И именно това е симптомът на „очевидност”, който трябва да бъде оспорван отново и отново, всеки ден и всяка нощ.

Откриването е от 20 ч., няколко часа по-късно светлините ще изгаснат, сенките ще изчезнат и... край на шоуто, предупреждават организаторите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама