Главният архитект на София иска ново звено за опазване паметниците на културата

09:30, 25 май 17 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният архитект на София Здравко Здравков иска да се създаде специално звено в Столична община, което да отговаря столичните сгради -паметниците на културата. Той ще внесе в Столичния общински съвет предложение за създаването на структура, което да работи за опазването на недвижимите паметници на културата от по-нисък статут. В него освен експерти от НАГ ще бъдат привлечени и експерти от Музея за история на София. 

"Създаването на тази структура се налага заради последните промени в Закона за културното наследство, които прехвърлиха грижата за сградите – паметници на културата с местно значение, от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към общините", обясни главният архитект. Според него  Столичната община е определена за център на Югозападния район, в който попадат 52 общини от 5 области.

Голяма част от недвижимото културно наследство попадала в резервата Сердика-Средец. „Все пак има достатъчно паметници от местно значение или от по-ниска категория, които можем да запазим“, надява се Здравко Здравков. Той припомни, че от края на 2016 г. работи и електронна база данни, в която се съдържа информация за всеки имот в столицата. В момента тя съдържа основната информация за регулацията. Целта на електронния регистър била да се вписват всички актове, засягащи имотите – издавани разрешения за строеж, инвестиционни проекти, статут на културно наследство.

От февруари на сайта на НАГ е качена и карта на сградите – паметници на културата, в София, на чиито собственици Столичната община е налагала санкции.Сградите - паметници на културата от местно значение се превърнаха в проблем след като "бизнесменът" и обект на службите и МВР Киро Японеца събори двойната къща и отказа да я възстанови, въпреки настояването на министъра на културата Боил Банов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама