Сладолед и авиация

20:43, 25 май 17 / Култура 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кузманов застана пред камерата на БГНЕС, за да разкаже повече за проекта.

„Сладолед и авиация” е проект, който започнах да работя през 2014 година и е свързан със срещата ми с Киро Киров, който е един от най-интересните и важни личности, свързани с българския парашутизъм и авиация. След няколко години приятелство и споделен идеен процес той прие да участва. Съществената част на този проект е представянето за пръв път на пълната колекция от негови самолети.

Изложбата се открива днес и ще продължи до 8-ми юни, така че всеки, който иска, може да я посети галерия „Райко Алексиев“ и да се запознае отблизо с един от най-интересните и колоритни личности в българската авиация, разказа Кузманов.

Проектът представя пълната колекция от приблизително 500 модела на самолети от дърво в мащаб 1:100, създадени от Киров в продължение на повече от 30 години. Колекцията проследява по безценен и уникален начин историята на авиацията от нейното зараждане до наши дни.

Киро Киров е роден в Радомир, България. Член на Националния отбор по парашутизъм, с който печели международни съзтезания и световни първенства. След края на Втората световна война се превръща в централна фигура в българския парашутизъм. В средата на 50-те създава първия wingsuit (летателен костюм) в страната. Поставя началото на уникалната си колекция в началото на 80-те, като първо изработва модели на апаратите, с които лети. След това започва систематично да създава значителен брой модели от историята на авиацията.

Кирил Кузманов е художник, който е роден в България и живее в Лондон. В работите си се интересува от това „как идеите като обекти, изразени чрез определен език, мащаб и медия придобиват своя статут и как този статут, културно и психологически, влияе върху нашия опит”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама