Еквадор: Асанж е хакер, но може да остане в посолството в Лондон

09:15, 30 май 17 / Свят 25 367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новият президент на Еквадор Ленин Морено нарече основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж хакер, но заяви, че неговата държава ще продължи да му осигурява убежище. Това съобщи АФП.

Морено, който пое поста този месец, заема по-критична позиция спрямо Асанж в сравнение със своя предшественик Рафаел Кореа, който заяви по-рано, че Еквадор е „изпълнил дълга си“ като е осигурил убежище на Асанж през 2012 г. Оттогава австралиецът се укрива в сградата на еквадорското посолство в Лондон, като по този начин избягва арест и депортиране в Швеция, където беше издирван във връзка с обвинения в изнасилване срещу него.

„Асанж е хакер. Това е нещо, което ние отхвърляме и което особено аз лично отхвърлям“, заяви Морено, който по време на предизборната си кампания предупреди основателя на „Уикилийкс“ да не се намесва във вътрешната политика на страната.

„Аз обаче уважавам ситуацията, в която се намира“, допълни държавният глава.

По-рано този месец шведската прокуратура се отказа от своите обвинения срещу Асанж, към които се придържаше в продължение на седем години, и оттегли европейската си заповед за арест, която беше причина за укриването му в еквадорското посолство.

Въпреки това британската полиция заяви, че все още настоява за неговия арест, тъй като той е нарушил условията на гаранцията си във Великобритания през 2012 г. „Изглежда, че британското правителство няма да му осигури сигурно преминаване, което означава, че г-н Асанж може да продължи да живее в еквадорското посолство и ние ще уважим това условие“, допълни Морено.

Австралиецът се притесняваше, че евентуалното му отвеждане в Швеция би могло да доведе до екстрадиране в САЩ, където е издирван за разкриването на стотици секретни политически и военни документи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама