Приключи учената година за детското полицейско управление в Търговище

09:37, 30 май 17 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Със занятие по стрелба с пневматично оръжие приключи първата учебна година в Детското полицейско управление в Търговище. В проявата участваха 29-мата петокласници от II Средно училище „Професор Никола Маринов“ – доброволци в първия випуск. В тънкостите на боравенето с пневматична пушка техни обучители бяха служители от сектор „Охранителна полиция“ в Районното управление и инструктори от спортния клуб.

 


"За едногодишния период от учредяването на Детското полицейско управление досега децата-доброволци в него, придобиха знания и умения в различни направления – техники в детската  полицейска лична защита, оказване на първа долекарска помощ при фрактури, термично изгаряне, кръвотечение, измръзване, ухапване от куче, адекватни действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации. В часовете на полицая петокласниците имаха възможност да дискутират с полицейските служители теми, касаещи пътната безопасност, видовете участници в движението по пътищата и най-уязвимите групи в него. Запознаха се със спецификата на работата на служителите от „Охранителна“ полиция“, с начините за събиране на следи и веществени доказателства за извършени престъпления, получиха допълнителна информация за вредите от тютюнопушенето и употребата на алкохол, особено за младия организъм, обсъдиха различните проявления на спортното хулиганство. В тези  беседи техни събеседници бяха полицейски служители на Областната дирекция и на Районното управление, Пожарната и български червен кръст, инспектори от Детска педагогическа стая, полицейски инспектори по микрорайони на обслужване, служители от група“ Охрана на обществения ред“, на  „Пътна полиция“ и “Научно-техническа лаборатория“." споделиха от пресцентъра на Дирекцията.

 


От там припомниха, че в дните на отворени врати децата посетиха Районното управление и на място се запознаха с полицейската униформа и нейните атрибути, с помощните средства, които служителите на МВР използват в регламентирани от закона случаи. "Децата посрещнаха с радост и дълго нестихващи впоследствие коментари срещата си с полицейското следово куче. Под вещото ръководство на своя водач верният четириног помощник на полицаите демонстрира уменията си да им съдейства в тяхната работа при различни ситуации.", разказаха от полицията.

Обучителната програма по проекта „Детско полицейско управление“ е двугодишна. През месец октомври ще стартира втората част от теоретичните и практически занятия с доброволците от Втора гимназия, които тогава вече ще бъдат шестокласници. В областта Детски полицейски управления функционират още към Основно училище „Любен Каравелов“ в град Попово и към Основно училище „Даки Йорданов“ в град Омуртаг.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама