До края на века градовете могат да се затоплят с 8 градуса

10:13, 30 май 17 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заради ефектите от глобалното затопляне и покачването на градусите в градските райони, температурите в някои градове по света могат да се увеличат с над 8 градуса по Целзий до 2100 г., предупреждават учени. Предаде БГНЕС.

Подобен пик в температурите би имал сериозни последствия за здравето на обитателите на градовете, би влошил трудоспособността и би оказал допълнителен натиск върху редица природни ресурси като водата.

Предположението се основава на най-лошия възможен сценарий, при който парниковите газове продължават да нарастват, предупреждава изследване в списание „Nature Climate Change“, цитирано от британския в. „Гардиън“. Така температурите в първата четвърт от най-населените градове по земното кълбо ще се увеличат със 7 градуса по Целзий и дори повече до края на века.

Основна част от увеличението (5 градуса) ще се дължи на глобалното затопляне. Другите градуси ще са причинени от т. нар. „градски топлинни острови“ - ефект, който се появява, когато парковете, язовирите и езерата (естествени средства за охлаждане на земната повърхност) се заменят от бетон и асфалт. Така градовете стават значително по-топли в сравнение със заобикалящите ги територии.

„Температурите в първите 5% (от градовете според населението им) могат да нараснат с около 8 градуса по Целзий и дори повече“, зави съавторът на изследването Франсиско Естрада от Института за природни изследвания в Холандия.

Неговият екип е използвал различни проекции за средния темп на затопляне на планетата в комбинация с ефекта от градските топлинни острови и възможните щети, които могат да нанесат. Техните изчисления са показали, че градовете в средата на диапазона ще загубят между 1,4% и 1,7% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) годишно до 2050 г. и между 2,3% и 5,6% до 2100 г.

„При най-тежко засегнатите градове загубите могат да достигнат до 10,9% от БВП до 2100 г.“, се казва в доклада. В него се посочва още, че ефектът на топлинните острови увеличава „значително“ глобалното затопляне и икономическите щети.

Това означава, че предприемането на мерки за борба с горещината в градовете като засаждането на повече дървета или охлаждането на покривите и паважа, могат да имат голям ефект върху затоплянето и икономическите вреди от него.

Градовете покриват около 1% от земната повърхност, но са отговорни за 80% от БВП и за около 78% от консумацията на електричество в световен мащаб, посочват изследователите, цитирани от вестника. Те също така произвеждат 60% от емисиите въглероден диоксид от изгарянето на въглища, петрол и газ.

За своето проучване екипът на Естрада е използвал данни от най-големите 1692 града в света за периода от 1950 г. до 2015 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама