Празници на женските и девически хорове ще се проведат в Търговище

11:52, 30 май 17 25 624 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 2  до 4 юни в Търговище ще се проведе десетото издание на Празниците на женските и девически хорове „Професор Лилия Гюлева”, информираха от пресцентъра на общинската администрация. В тридневния фестивал ще бъдат представени поредица от концерти на хорове от България, Македония и Полша.

Изданието се организира от Община Търговище, Българския хоров съюз, Съюза на българските композитори и Балканския хоров форум.

Празниците ще бъдат открити на 2 юни, петък, от 18 часа, в концертната зала на Читалище „Напредък”. В него ще вземат участие Женският хор „Златна лира” от Търговище с диригент Илиана Иванова, Женският хор „Христина Морфовя” от София с диригент  Таня Никлева - Владева и Академичният народен хор на пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство  с диригент проф. Костадин Бураджиев.

На 3 юни, от 17.30 часа, в концертната зала на Читалище „Напредък” ще се изявят Детският хор на Българското национално радио  с диригент Венеция Караманова, Девическият хор „Стив Наумов” от Македония с диригент Любо Трифоновски и  Женският хор „Канцона” от Полша с диригент Наталия  Писка. Втората част на концерта ще започне в 19.15 часа с изпълнение на „Сюита за детски, женски, народен хор и оркестър” от Красимир Кюркчийски.

 


Неделната изява на 4 юни ще бъде сборен концерт. Той ще бъде изнесен от 10.30 часа, в храм „Свети Иван Рилски”.

Според регламента на Празниците всeки хор ще изпълнява 30 минутна програма по собствен избор, като единствено условие е в избора на репертоар да е включена най-малко една песен от български композитор.

Официални гости на концертите ще бъдат акад. проф. Емил Янев, диригентът Йордан Камджалов, председателят на Съюза на българските композитори Ценко Минкин и зам.-председатетят Деница Узунова, композиторът, пианист, диригент и преподавател в Консерваторията в Истанбул Йозджан Сьонмез, диригентът от Македония Летка Димовска - Полизова и редакторът и водещ в БНР Емануела Манчева.

Входът до всеки от концертите ще е свободен.

Целта на празниците, провеждащи се на 2 години, е да стимулират развитието на женското и девическото хорово пеене и да съдействат за по-доброто взаимно опознаване на хората в Европа, обявиха организаторите от Община Търговище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама