58 професионални приемни семейства са регистрирани в област Русе

13:14, 30 май 17 25 544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Към момента на територията на област Русе има действащи 58 професионални приемни семейства. Интересното е, че в община Бяла има повече такива семейства, тъй като там е много добре развита приемната грижа, с много добри семейства, през които са минали много деца. На територията на областта единствено в община Ветово липсва приемна грижа". Тези данни изнесе на редовна пресконференция Кристина Георгиева, директор на регионална дирекция "Социално подпомагане". 

Георгиева коментира, че в община Ветово липсва потребност от приемна грижа, поради което не се развива подобна социална услуга. Отдел "Закрила на детето" и екипите по приемна грижа са установили, че там има единични случаи на деца, за които се е налагало да бъдат настанявани в приемни семейства, и те обикновено са били изпращани в Русе или Бяла. 

Към момента в 39 от семействата са настанени общо 52 деца, от които 8 са с увреждания. 19 приемни семейства са свободни, и те са в готовност да приемат нови деца. В повечето случаи децата, имащи нужда от подобна грижа, са новородени от родилните домове в Русе и Бяла, сочи статистиката.

Що се отнася до заличените приемни семейства, Георгиева коментира, че във всички случаи това е станало по искане на самите семейства. "Причините за отказ са различни, но по наши наблюдения има много случаи в които семействата се привързват към децата и трудно преживяват раздялата, в други случаи семействата осиновяват собствени деца, или се налага да се грижат за внуци", обобщи тя. 

Профилът на приемните семейства в областта е различен, но за всички е характерно че са добре образовани, не разчитат единствено на доходите от социалната услуга, и често са над средната възраст, въпреки че има и семейства по на 30-35 години. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама