От Тутракан започна 32-ят поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“

15:55, 30 май 17 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен бе сред гостите на официалната церемония, с която стартира 32-рото издание на Националния поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“,  съобщиха от областната управа.

Над 350 походници тръгнаха от Тутракан тази сутрин. На изпращането им пред паметника на Таньо войвода бяха народните представители вицеадмирал Пламен Манушев, Алтимир Адамов, Александър Сабанов, Пламен Нунев, областните управители на Силистра Ивелин Статев и на Разград Гюнай Хюсмен, проф. Христо Матанов, фолклорният изпълнител Володя Стоянов и др.

След поднасяне на венци и цветя пред паметника бе проведен преглед на маршовата и патриотичната песен, а по-късно край село Пожарево бе направена възстановка на слизането на четата на брега на Дунава.

Снимкa: Областна администрация - Разград

Походът преминава и през територията на област Разград: във Веселец, Иван Шишманово, Свещари, Исперих ще е днес, утре, 31 май, е в Малък Поровец, резервата Воден, Острово, Побит камък, Топчии и Разград, а на 1 юни минава и през Цар Калоян и Костанденец. Походът, организиран от Културно-просветно дружество „Лудогорие“ под патронажа на Президента Румен Радев, завършва на 2 юни на Керчан баир край поповското село Светлен. Проявата се провежда с подкрепата на музеите и общините на Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово.

Снимкa: Областна администрация - Разград

Подобни събития, в които се включват с желание и любопитство и ученици, възпитават младото поколение в патриотизъм и повишават интереса на децата към славната българската история – коментира Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. Освен в Тутракан, той ще се срещне с походниците и в Исперих, където ще присъства на официалното им посрещане в лудогорската община в 17,30 часа днес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама