Местят паметника на Дора Габе в двора на детска градина в Добрич

16:00, 30 май 17 25 668 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двуметровата бронзова скулптура на Дора Габе, която е в двора на закритото вече училище, носещо името на поетесата, ще бъде преместено в детска градина №18  в кв. "Дружба", която остава единственото учебно заведение в града, чийто патрон е именитата поетеса, преводач, общественик и почетен гражданин на град Добрич. Това решиха днес общинските съветници.

В докладната записка на кмета Йордан Йорданов се посочва, че скулптурната фигура с автор Йордан Гаврилов е поставена в двора на училището през 80-те години на миналия век. След закриването на СОУ „Дора Габе“ се налага скулптурната фигура да бъде демонтирана и преместена с цел нейното опазване и съхранение.

След обсъждане на заседания на  Обществения съвет при Детска градина № 18 „Дора Габе“ и Добричкото училищно настоятелство е взето решение скулптурната фигура да бъде преместена в двора на детската градина.

По искане на постоянните комисии към Общинския съвет администрацията  предложи и други възможности за позициониране на паметника – крй дома-паметник „Йордан Йовков“ и пред регионалната библиотека „Дора Габе“. Според архитекти обаче подобно пластично решение не е удачно, защото не се вписва в мащаба на средата.

Подкрепа на идеята паметникът да бъде в двора на детска градина №18 заявиха пред съветниците и Мария Христова от Добричкото училищно настоятелство, което обединява шест детски градини с 900 деца, както и от председателя на Обществения съвет на ДГ №18. Те заявиха, че най-удачното място за скулптурната фигура е

Истинското място на скулптурата на поетесата, която е седнала и излъчва благост, обич и доброта, е в двора на детската гадина, сред глъчта и игрите на децата, заявиха от Обществения съвет на детската градина. И посочиха, че няма друго учебно заведение в града, където почитта към Дора Габе да е толкова голяма. Децата са посетили родното място на поетесата - село Дъбовик, научили са нейни стихове, знаят заглавията на над 20 нейни стихосбирки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама