„Жилфонд инвест“ вече няма да стопанисва общинските апартаменти

16:21, 30 май 17 25 2419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на юли 1400 общински жилища, които досега бяха към „Жилфонд инвест“, ще се прехвърлят към Общината. На общинското дружество ще се възложи само събирането на наемите от тях.

Това реши на заседанието си днес Общинският съвет в Добрич. Решението беше взето въз основа на доклад на временна комисия за извършен анализ, във връзка с констатациите на Сметната палата за управление на общинското имущество от „Жилфонд-инвест” и несъответствия в действащата към момента нормативна уредба. Председателят на  комисията Герман Германов заяви, че са разглеждани различни варианти за решаване на проблема – от продажба на всички жилища до предоставянето им на колекторска фирма, която да събира наемите.

Решенията, които временната комисия предлага, обхващат най-пълно няколко аспекта на това, което би могло да се направи – да се защити общественият интерес и да се осигурят финанси на общината, както и да се отчете фактът, че в тези жилища са настанени крайно нуждаещи се и не трябва да се създава напрежение.

Затова бе предложено общинските жилища да се прехвърлят от „Жилфонд-инвест“ на Общината, а на общинското дружество да се възложи събирането на наеми срещу възнаграждение.

Германов посочи, че досега приходите, които дружеството е получавало годишно от стопанисването на тези 1400 жилища, са около 1,1 млн. лева, а Общината като собственик е получавала печалба от 0,1% от тях. Никой собственик не би държал такова дружество, посочи той.

Арх. Емилия Добрева заяви позицията на групата на БСП, че това е прибързано решение, не дава отговори на всички въпроси и те няма да го подкрепят. Тя изрази опасения, че по този начин дружеството ще поеме пътя към обявяване в несъстоятелност и последваща ликвидация. Германов обясни, че именно затова се предвижда дружеството да получава възнаграждения за събирането на наеми - за да остане стабилно. Ремонтите на общинските жилища, които досега е извършвало, ще се възлагат на него или на другата общинска фирма „Комуналстрой“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама