Общините си изплакаха болката пред здравното министерство

16:26, 30 май 17 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинските болници са в тежка ситуация и оставянето им в конкурента среда може да доведе до изчезването им. Това обсъдиха на среща с Министерство на здравеопазването кметове и представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).  Здравният министър Николай Петров и политическият му кабинет проведоха среща със зам.-изпълнителния директор на Сдружението Емил Савов и членове на УС - кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, кмета на Елин Пелин Ивайло Симеонов, председателя на Комисията по здравеопазване към НСОРБ и кмет на Търговище д-р Дарин Димитров; управителя на МБАЛ „Велики Преслав“ и експертите д-р Иван Димитров и Нели Стайкова, съобщиха от МЗ.
 
На събирането бяха обсъдени тревожното състояние на общинското здравеопазване и обусловеността му от неостойностеността на клиничните пътеки, регулацията през медицинските стандарти и неизплатената от НЗОК надлимитна дейност. От Сдружението изявиха готовност за съвместна работа по въпросите, касаещи взаимодействието между МЗ и общините. Те предложиха експертната помощ на Постоянната комисия по здравеопазване към НСОРБ и сътрудничество със Сдружението на общинските болници в България.
 
Дискутирани бяха още проблемите с липсата на медицински кадри, обезпечеността с медицинска апаратура и Националната здравна карта.
Министърът на здравеопазването проф. Петров и присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се помисли в посока стратегия за общинските болници, доколкото състоянието на същите е не само здравен, но и социален казус и оставянето им в конкурентна среда би довело до тяхното поетапно изчезване.
 
Най-голямото доказателство за проблемите, натиснали общинските болници е тази в Девин. Тя бе затворена, възстановена и лицензирана и сега отново е в критично състояние.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама