Расте броят на загиналите след атентата в Лондон

11:54, 04 юни 17 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Седем души загинаха, а близо 50 други бяха ранени при нова атака в сърцето на британската столица, след като снощи бял микробус се вряза в пешеходци на Лондон Бридж, движейки се с 80 км в час.

След това превозното средство продължило към пазара „Бороу маркет“, където мъже нападнали минувачите с нож. Нападателите са трима. Те са застреляни от полицията 8 минути след първия подаден сигнал.

Общо 48 души са настанени в болница след терористичния акт в Лондон, съобщиха от Спешна помощ в града.

"Приехме 48 пациенти в пет болници в Лондон и третирахме редица други на място за леки наранявания", се казва в изявление на здравната служба след атентата в събота вечер.

Френски граждани са сред пострадалите при смъртоносната атака. Това съобщиха от правителствената пресслужба на Париж, без да дават допълнителни подробности.

"Франция прави всичко възможно, за да помогне", посочва се в официалното изявление. В него се казва още, че мерки за сигурност ще бъдат затегнати за избирателите, които ще гласуват в Лондон на предстоящите френски парламентарни избори.

Хората, които се радваха на вечерта си край река Темза, и много други, развълнувани от финала на Шампионската лига, разказаха как нощта им се превърнала в кошмар за секунди, когато станали свидетели на атаката.

"Видях този ван да се движи наляво и надясно, наляво и надясно, опитвайки се да удари колкото се може повече хора", каза Алесандро пред радио BBC.

"Имаше пет или шест души, на които се опитахме да помогнем, бяха млади хора".

Марк, друг свидетел, беше в средата на Лондонския мост, като снимаше "Тауър Бридж" надолу по течението.

"Движеше се от едната страна на другата страна, виждах го да удря хора", каза той за микробуса.

„Удариха един човек на около 20 фута (6 метра) във въздуха. Бедното момиче, видях я как скача във въздуха.“

Живеещият в Лондон Дий на 26-годишна възраст, заяви, че е сигурна, че това е терористична атака.

Таксиметровият шофьор Крис каза пред радио LBC, че е видял мъже, които се движат с дълги ножове, излизащи от микробуса.

„Трима мъже излязоха с дълги остриета с дължина 12 см (30 сантиметра) и нападаха на случаен принцип.“

Свидетелят Ерик видял как тримата излизат от микробуса и си помислил, че ще помагат на онези, които са били ударени. Те обаче ги "ритаха, удряха и извадиха ножове. Това беше ярост."

„След това те се запътиха към пазара с вик "Това е за Аллах", разказа очевидецът.

Британски и световни лидери осъдиха атаките от снощи Лондон, реагирайки както с възмущение, така и със солидарност.

Кметът на Лондон Садик Хан каза, че атаката е "умишлена и страхлива атака срещу невинни лондончани и посетители на нашия град, които се радват на съботната вечер", добавяйки: "Няма основание за такива варварски действия".

Премиерът Тереза Май потвърди, че "ужасният инцидент в Лондон" се третира като "потенциален акт на тероризъм" и заяви, че ще проведе извънредни министерски разговори по-късно през деня.

Лидерът на опозиционната лейбъристка партия Джеръми Корбин: "Брутални и шокиращи инциденти, съобщени в Лондон. Мислите ми са с жертвите и техните семейства, благодаря на службите за Спешна помощ".

Лидерът на шотландската националистическа партия Никола Стърджън: "Страховити новини от Лондон. Моите мисли са с всички засегнати".

Американският президент Доналд Тръмп: " Съединените щати ще помогнат в Лондон и Обединеното кралство, ние ще бъдем там!"

Държавният департамент във Вашингтон нарече нападенията "страхливи атаки, насочени срещу невинни цивилни", и добави: "Съединените щати са готови да предоставят всякакви помощни средства в Обединеното кралство, които бъдат поискани."

Американската поп звезда Ариана Гранде, чийто концерт в Манчестър миналата седмица беше сцена на смъртоносна самоубийствена експлозия, написа: "Да се молим за Лондон".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер: "Поредни инциденти в Лондон. Молим се за жертвите и техните семейства“.

Френският президент Еманюел Макрон: "В лицето на тази нова трагедия, Франция е повече от всякога на британска страна. Мислите са с жертвите и техните близки."

Канадският премиер Джъстин Трудо: "Тази вечер чухме новините от Лондон. Следим ситуацията."

Министър-председателят на Австралия Малкълм Търнбул: "Молитвите и решителната солидарност днес са както винаги с британския народ в лицето на шокиращите терористични атаки в Лондон".

Новозеландският премиер Бил Инглиш: "Нова Зеландия е с жертвите на днешната атака, заедно с техните семейства и приятели. Твърде много животи бяха отнети от терористи, които се опитват да причинят болка и страдание на невинни хора".

Ръководителят на комитета по международни въпроси на Русия Константин Косачев заяви, че Москва е готова да си сътрудничи с Великобритания и други западни страни в борбата срещу тероризма.

"Русия е готова от началото да работи заедно с Великобритания и останалата част от западните страни срещу тази обща заплаха", написа той във Фейсбук.

Косачев обърна внимание на факта, че Лондон може да бъде съюзник на Москва в кампанията за борба с тероризма, но това изисква промяна в нагласите в самата Великобритания. Той изрази съболезнованията си към британския народ и добави, че нападението на Лондон Бридж е опит за сплашване на населението.

Британският премиер Тереза Мей ще проведе днес заседание на извънредната правителствена комисия "Кобра" заради терористичния акт. Междувременно стана ясно, че консерваторите в Обединеното кралство прекратяват предизборната си кампания след нападението в Лондон снощи.

"Консервативната партия днес няма да провежда кампании на национално ниво. Ще обърнем внимание на деня, в който ще се появяват още подробности за атаката", заяви говорител на правителството пред АФП. Агитацията прекрати и Лейбъристката партия.

Според кмета на британската столица Садик Хан, терористичните атаки в Лондон няма да повлияят на изборите в Обединеното кралство.

"Тероризмът се опитва да подкопае нашия начин на живот и нашите ценности, както и да създаде паника за предстоящия вот в четвъртък. Ще се предприемат всички мерки, за да се гарантира безопасността на гражданите и не смятам, че изборите трябва да се отлагат“, каза той.

Кметът отбеляза, че мерките за сигурност ще бъдат засилени в Лондон в продължение на няколко дни.

"Нивото на заплахата остава високо в цялата страна. Служители по сигурността ще патрулират по улиците“, посочи Хан.

След терористичните инциденти в Лондон през нощта на 3 срещу 4 юни 2017 г. в българското посолство незабавно е сформиран кризисен щаб, който следи ситуацията и поддържа постоянна връзка с местните власти. Към 8.30 ч българско време няма постъпили данни за пострадали български граждани, съобщиха от МВнР.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурния телефон на българското посолство в Лондон:

При избиране от Обединеното кралство: 020 7581 3144.

При избиране от България: 00 44 20 7581 3144.

Британските власти публикуваха горещи телефони, на които също може да се получи информация за пострадали граждани във връзка с инцидентите:

При избиране от Обединеното кралство: 0800 096 1233, 0207 158 0197.

При избиране от България: 00 44 800 096 1233; 00 44 207 158 0197. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама