Мая Манолова: 2016 г. бе година на действия и на резултати 

10:50, 08 юни 17 / Политика 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

2016 г. бе година на действия и година на резултати. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова при представянето на доклада си в Народното събрание, информира БГНЕС.

Тя започна с това, че институцията на омбудсмана е нова - най-новата и младата в Европа. Работи от едва 11 години. Предшествениците на Манолова са двама - Гиньо Ганев и Константин Пенчев, които са поставили основите на институцията. Манолова отчете, че е уплътнила и надградила създаденото от тях като е променила четири неща - направила е институцията проактивна, "а не гара-разпределителна за жалби". Самата тя подчерта, че е омбудсман, който работи на терен. Опитала се е да направи институцията прозрачна, да събере много експерти около себе си и да работи с консултативен конституционен съвет, като работи и с над 150 НПО. Освен това е положила усилия да направи институтите свои съюзници.

„Приемам мисията си да защитавам децата като кауза, на която трябва да бъдат посветени много работа с различни НПО и институции. Това правихме през 2016 г. Жалбите на деца са нараснали до 297 или общо три пъти, спрямо предходната година. На първо място са проблемите, свързани с детската бедност, родителски конфликти и т.н. Изработили са промени в Семейния кодекс за споделеното родителство. Децата с увреждания и техните семейства, които сами се грижат за тях а не ги оставят в институции. Работи се по текстове за Закона за личната помощ“, отчете още Манолова.

Тя заяви, че работи добре с изпълнителната власт и различните агенции, областните управители и това е в интерес на гражданите и благодарение на това 2016 бе година на действия и година на резултати, заяви тя.

Манолова отчете, че като омбудсман е готова да работи докрай за хората. Така са решени много конкретни казуси. Например, затворени са арбитражните съдилища, които съдеха зад гърба им граждани дори за несъществуващи задължения. Успяхме благодарение на правната комисия и с депутати от различни партии, заяви тя.

Освен това се е преборила и с това да отпадне ДДС върху дарените храни.

С тази кампания е надградена кампанията "Великден за всеки" - която е единствената кампания, насочена към пенсионерите. През тази година продължава кампанията "Не хаби - дари", която е насочена и към българските домакинства. 670 хил.тона храни се изхвърлят, а едва 250 тона се спасяват, заяви тя. Две трети от храните се разпиляват от българските домакинства, каза Манолова. За битката с монополите каза, че са намалили 6 пъти юрисконсултските услуги.

Най-голямата победа е промяната в отношението към институцията, защото вече омбудсманът е фактор. Една институция работи така, както работят хората в нея. Критерии за работата на институцията е и ръстът на жалбите. Ръстът на жалбите през 2016 г.. спрямо предходната година е 74%. 10 640 жалби са постъпили в институцията за тази една година. От тях 9675 са приключени.

Тя е акцентирала и върху изнесената работа на терен. Изготвихме 4 специални доклада 3 от които са внесени в НС - децата в интернати, доклад за непридружените деца-бежанци и доклада за проблема на гражданите с топлофикационните дружества. В резултат има над 800 различни препоръки към различни местни и национални институции.

Сериозен е броят на жалбите, които се отчитат като недопустими, т.е. те са извън правомощията на омбудсмана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама