Михаил Вешим: Най- важна за писателя е свободата да пише истината

12:54, 08 юни 17 / Култура 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Известният български хуморист събра много почитатели в зала „Изкуство” на Русенската библиотека, които дойдоха за очакваната с голям интерес  среща „За химията на шегата и възпитанието на чувството за хумор“. Това беше литературна вечер, по думите на автора, посветена не само на русенската премиера на най-новата му книга „Когато бях армейски генерал”, но и откровена дискусия с аудиторията за правото на личния избор да умеем да се смеем, когато ни е най-тежко и за пречистващата сила на хумора, която ни облагородява, съобщават от РБ "Любен Каравелов".

 „Ние, хората, трябва да имаме памет за времето преди нас. Тази памет ни е необходима, за да не проспиваме настоящето, да се радваме на свободата си, да надживяваме пропуските и грешките с чувство за хумор, което е  особено чувство и в този смисъл подлежи на възпитание”, сподели в началото Михаил Вешим.

За книгата „Когато бях армейски генерал” и творчеството на Михаил Вешим говори журналистката Нели Пигулева. В диалога с участниците в литературната вечер имаше много въпроси към писателя: за това как се е развивал талантът му в „сянката” на неговия известен баща - сценариста и публициста Георги Мишев; откъде започва и къде свършва измислицата в хумористичните му истории; колко време е необходимо, за да се превърне една смешна житейска ситуация в съдържателен и пречистващ хумор; как се „продават” весели истории с поучителен край и др.

Михаил Вешим разказа свои любопитни спомени и срещи с известни автори от българската литература, за уроците и подкрепата на Радой Ралин в първите му опити като хумористичен разказвач, за литературните и най-вече житейски уроци на своя баща Георги Мишев, от който е научил едно важно правило, че всеки ден трябва да се пишат истории, да се поддържа пламъчето на таланта и да се развива чувството за справедливост и свобода в думите, които са предназначени за читателя.

В края на вечерта гостът благодари специално на домакините за възможността да се срещне със своите почитатели и приятели на смеха в Русе и подчерта: „Няма по-добър социален посредник в съвременния свят от библиотеката, защото телевизията и останалите средства за масова култура се превърнаха в рекламни витрини и в повтарящи се модели на комуникация. В библиотеката, ние, писателите, се срещаме с живи хора и си говорим неща, написани не по сценарий, което е прекрасно и трябва задължително да го съхраняваме за поколенията след нас. Библиотеките са малките островчета, където можем да се спасим от морето на бездуховността”, каза Михаил Вешим.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама