Заев: Готов съм да влезем в НАТО като БЮРМ, за да ускоря интеграцията в ЕС

13:16, 08 юни 17 / Свят 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев заяви, че е готов страната да се присъедини към НАТО под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ), както настоява Гърция, за да ускори интеграцията на страната в ЕС. Това информриа БГНЕС.

В сряда премиерът на Гърция Алексис Ципрас поздрави Заев за встъпването му в длъжност и потвърди позицията на Атина в пора за името на Македония. Днес Заев съобщи, че очаква през следващите месеци визита в Скопие на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който „ще отвори вратите на страната за пълноправно членство” в Северноатлантическия пакт.

„Има два пътя: или решаване на проблема, или под временно название да влезем в НАТО и да продължим преговорите с Гърция по проблема, който Гърция има с конституционното име на нашата страна, във връзка с интеграцията ни в Евросъюза. Те ясно разбират, че нашият стремеж за влизане в ЕС е също толкова силен”, каза Заев по националния телевизионен канал МРТ.

През 2009 година Македония се присъедини към т.нар. план за действие по подготовката за членство в НАТО (Membership Action Plan).

Спорът с Гърция за името възникна след излизането на Македония от състава на Югославия през 1991 година. Атина настоява за промяна на названието на съседната държава, за да не се бърка с гръцката област Македония и да не става причина за териториални претенции, затова и блокира влизането на Скопие в ЕС и НАТО.

Страната стана член на ООН под името Бивша югославска република Македония.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама