Съдят търговка, продавала стоки менте

15:03, 08 юни 17 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Районната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт във Варненския районен съд срещу 53-годишна търговка, която продавала стоки, имитиращи оригиналите на редица световни марки, без съгласието на притежателите на изключителните права. Нарушенията били установени при проверка по сигнал, извършена на 8 юни миналата година.

В магазин на ул. „Шейново“1 във Варна, стопанисван от „Дявко“ ЕООД с управител подсъдимата Иванка К., били открити чанти и портмонета, носещи търговските марки „Михаел Корс“, „Долче и Габана“, „Прада“, „Шанел“, „Хермес“ и „Бос“. Управителката на магазина обяснила, че купува стоките си от различни софийски търговци, но не представила документи за произхода им.

Като свидетел по проведеното разследване бил разпитан представителят на фирмата, която представлявала притежателите на правата на световните марки. От свидетелските показания станало ясно, че нито физическото лице Иванка К., нито търговецът „Дявко“ ЕООД са оторизирани да извършват продажби на стоки, собственост на притежателите на тези марки. Това било потвърдено и от Патентното ведомство на Република България. Подсъдимата посочила в разпита си, че е закупила стоките от базар „Илиянци“ и от Пловдив.

Назначената по делото съдебно-маркова експертиза дала заключението, че съществуващото сходство между изобразените знаци на продаваните от подсъдимата чанти и колани и тези на световните марки, които са получили закрила, могат да доведат до объркване на потребителя, че купува оригинални стоки. Стойността на иззетите стоки по пазарни цени е 10 251 лева.

Предстои делото срещу Иванка К. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде призната за виновна, тя може да получи наказание до 5 години лишаване от свобода и глоба до 5000 лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама