Два български сорта пшеница са признати в Турция

15:08, 08 юни 17 25 588 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два сорта българска пшеница на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево са признати в Турция, съобщи Кемал Юзтюрк от Добруджанска семепроизводителна  фирма и агроконсулт, която е със седалище в град Коня. Тя от 2013 г. работи по внедряване на зимни и твърди пшеници, както и бобови култури на ДЗИ.

 

„Успехите ни са сериозни. Сортовете Мерилин и Лазарка, които през април тази година бяха утвърдени в националната листа в република Турция за десетгодишно възпроизводство“, съобщи Юзтюрк. Той обясни, че Коня е житницата на Турция, където се произвеждат по 12 млн. тона зърно годишно. Българските пшеници при поливни условия дават много високи добиви, посочи Юзтюрк. По официални данни сорт Лазарка е дал добив от 1292 кг/дка, а Мерилин – 1138 кг/дка. При полеви условия добивите са от 460 до 850 кг/дка. „Западните семена не могат да намерят реализация в Турция, защото не са хлебни пшеници, а в Турция се произвежда и се търси качествена пшеница“, коментира турският предприемач. Фирмата отглежда още пет сорта. Някои са в период на изпитание и се очаква да бъдат регистрирани.

 

Днес, по време на Деня на отворени врати в Добруджанския земеделски институт, той награди научното звено и авторите на двата сорта. Проф. Иван Панайотов бе отличен за създаването на сорт Мерилин, а проф. Николай Ценов – за Лазарка. Отличие получиха също директорът на ДЗИ доц. д-р инж. Илия Илиев, както и Тодор Коняров.

Проф. Панайотов благодари за наградата и сподели, че е много изненадан, защото досега от българската държава или организация досега не е бил отличаван, а получава награда от съседна Турция. Проф. Николай Ценов благодари и на всички от института, с чиято помощ са създадени тези сортове. Днес и двамата вече не работят там.

Доц. Илиев изрази надежда, че партньорството ще продължи и в бъдеще.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама