В Полша пристигна първата партида нагнетен природен газ от САЩ

17:01, 08 юни 17 / Свят 25 602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първата партида втечнен природен газ от САЩ беше доставена в Централна Европа, съобщи пресслужбата на Държавния департамент. Товарът е пристигнал на 7 юни в Полша, предаде БГНЕС.

„Износът на втечнен природен газ е полезен за американския трудов пазар и намалява цените на енергоносителите” за американските партньори в чужбина, подчертава външното ведомство на САЩ.

„САЩ поздравяват Полша за тази толкова значителна крачка по пътя на диверсификацията на източниците на енергия и за укрепването на енергийната сигурност на Европа”, се казва в изявлението.

Танкерът Clean Ocean („Клийн оушън") пристигна с товара в газовото пристанище в Швиноуйшче. В момента е в ход разтоварването му, което, по информация на полската телевизия, може да отнеме едно денонощие.

Според местни наблюдатели тази стъпка значително ще укрепи позициите на Варшава в преговорите с руския „Газпром”, който остава най-голям доставчик на газ в страната.

Мощността на терминала в Швиноуйшче е 5 млрд. кубически метра, което е около една трета от потребностите на страната от газ. Експлоатацията на терминала започна в края на 2015. До момента Полша получава ограничени количества газ от Катар. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама