Коми: Администрацията на Тръмп оклевети мен и ФБР

18:59, 08 юни 17 / Свят 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми обвини администрацията на президента Доналд Тръмп в това, че е оклеветила него и службата, която е оглавявал, след като държавният глава го е уволнил, предаде БГНЕС.

„След това администрацията избра да оклевети мен и – по-важно, ФБР, като заяви, че организацията е в безпорядък, че е зле ръководена, че работната сила е изгубила доверие в своя лидер“, заяви уволненият директор по време на изслушването си пред Комисията по разузнаване в Сената.

„Това бяха чисто и просто лъжи“, допълни той.

В същото време Коми не пожела да даде оценка на това дали искането на Тръмп той да се откаже от разследването за връзки с Русия на неговия бивш съветник Майкъл Флин представлява нарушение на закона.

„Не смятам, че зависи от мен да кажа дали разговорът, който съм имал с президента, е опит за възпрепятствие. Приех го като нещо много притеснително, много тревожно“, заяви той.

Независимо от искането на американския държавен глава ФБР да прекрати разследването на предполагаемите руски връзки на бившия съветник по сигурността Флин, Коми заяви, че никой в администрацията не е искал от него бюрото да се откаже изцяло от разследването на това дали някой от кампанията на Тръмп си е сътрудничил с Москва в опит да окаже влияние върху президентските избори в САЩ от 2016 г.

Попитан изрично дали Тръмп е отправял подобни искания, Коми отговори категорично „Не, до колкото знам не“.

Въпреки това бившият директор на ФБР посочи, че е приел „като насока“ думите на президента за разследването на Флин, когато той е казал „Надявам се, че можеш да се откажеш от това“. „Той е президентът на САЩ, насаме с мен, казвайки „Надявам се, че..“ - приех го като нещо, което иска да направя“.

По време на изслушването Коми сподели също, че до сега не знае защо точно е бил уволнен. „До този момент не знам точно. Повярвах на думите на президента, който заяви (пред медиите), че съм уволнен заради разследването във връзка с Русия“, каза той. По думите му постоянно променящите се обяснение на президента за причината за отстраняването му от поста са го накарали да се обърка.

Доналд Тръмп уволни Джеймс Коми на 9 май, изразявайки недоволство от продължаващото разследване на ФБР за това дали членове на неговата предизборна кампания са имали неправомерни контакти с Русия, чиято цел е била да се нанесе вреда на кампанията на неговия опонент на вота Хилари Клинтън. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама