Женските лосове с възрастта трупат знания за оцеляване

02:59, 15 юни 17 / Любопитно 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С възрастта женските лосове трупат знания и опит, които им позволяват да избягват ловците и да живеят по-дълго. До това заключение са стигнали учени от Канада, които наблюдават няколко години живота на 49 лоса, благодарение на електронните яки с вграден GPS, предаде БГНЕС.

Достигайки десетгодишна възраст женските лосове стават практически недосегаеми за ловците, смятат учените от университета в Албърта.

Учените са обобщили информацията, която са получили от GPS-а за движението на наблюдаваните животни в продължение на няколко години, и са изработили математически модел на тяхното поведение. С годините женските намаляват разстоянията, които изминават, избират по-сигурни маршрути, най-често в гористи райони, за да избегнат възможността да бъдат забелязани от ловци. Учените са били удивени, че животните правят разлика между въоръжен и невъоръжен човек, както между пушка и лък. По-възрастните екземпляри избират по-трудни терени по време на сезона за лов с лък, тъй като е по-трудно да се стреля с този вид оръжие на стръмен склон или в гъста гора.

Благодарение на натрупания си опит женските лосове живеят дълго, понякога повече от 20 години, за разлика от мъжките, които често са и единаци. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама