Япония прие противоречив антитерористичен закон

03:15, 15 юни 17 / Свят 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В четвъртък горната камара на японския парламент прие спорен антитерористичен закон въпреки масовите протести и предупрежденията от анализаторите, че той може да потъпче правото на личен живот на гражданите. Миналият месец законопроекта получи одобрението и на по-влиятелната долна камара, предаде БГНЕС.

Новоприетият закон гласи, че разследващите органи в страната имат правото да предявяват обвинения на всички физически и юридически лица, за които бъде установено, че са въвлечени в тероризъм или други тежки престъпления. Правозащитните организации, множество експерти и учени обаче наддадоха вопъл срещу законопроекта и разкритикуваха текста, тъй като той може да позволи подслушването и на невинни граждани и да застраши неприкосновеността на личен живот и свободата на изразяване, заложени в конституцията.

Едуард Сноудън и Джузеф Канатачи (специален докладчик на ООН по въпросите за правото на неприкосновеност на личния живот) също изразиха притесненията си и разкритикуваха законопроекта.

Правителството защити обаче решението си с твърдението, че то е наложително заради предстоящите олимпийски игри в Токио през 2020 година. Освен това по този начин те смятат, че ще изпълнят дълаг си към ООН за превенция на транснационалния тероризъм. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама