Варна приема 4 срещи от българското председателство на Съвета на ЕС

08:17, 15 юни 17 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През юни следващата година Варна ще бъде домакин на 4 от изнесените срещи в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщи ресорният министър Лиляна Павлова. Тя е във Варна заедно с министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Двамата вече започнаха разговорите с еврокомисаря по образование, култура, младежки инициативи и спорт Тибор Наврачич относно приоритетните теми и инициативи за председателството на страната ни.

На 4 и 5 юни догодина във Варна ще се проведе неформалното заседание на Комитета по търговска политика, на 7 и 8 юни градът ще е домакин на Комитета по образование. За 8 юни е планирано неформално заседание на работната група „Конкурентоспособност и растеж“ с участието на повече от 80 експерти от всички страни на ЕС. На него ще се обсъжда и темата за единния цифров пазар като част от ресора на бъдещия еврокомисар на България Мария Габриел.

На 14 юни Варна ще събере 15 министри с ресор туризъм от страните членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Във Висшето военноморско училище, отново под егидата на българското председателство на ЕС, ще се проведе обучение по морска сигурност с участието на 70 експерти.

Паралелно с това България има културна програма, която се провежда по време на формалните и неформалните съвети в Брюксел и София. Предвижда се Министерството на българското председателство да отвори грантова схема за всички общини на стойност 300 000 лв. Те ще могат да кандидатстват със своите партньори и неправителствени организации за проекти под егидата на председателството, насочени към популяризиране на страната и културното наследство, обясни министър Павлова. Тя припомни, че 2018-а е година на европейското културно наследство. Откриването й ще бъде на 11 януари в София, когато е и официалната церемония по откриването на българското председателство.
Предвижда се през следващата година България да е домакин или да координира над 2000 работни срещи в София и Брюксел. Само в НДК в столицата са планирани повече от 200 заседания, от които 30 на най-високо ниво, с участието на държавни глави и министри.

На 12 август във Варна ще се съберат младежките посланици на България в председателството – артисти, спортисти, тук ще е Кристиян Костов, Павел и Венци Венц, ще бъде интересно събитие, заяви министър Красен Кралев. Той представи накратко приоритетите на министерството , свързани с първото полугодие на 2018 г. - борба с допинг, насърчаване на европейските ценности чрез спорт, спорт за всички – една тема, която ще бъде дискутирана на межуднародна конференция,  мир, сигурност и приобщаващи общества, европейски корпус за солидарност, младите хора в изпълнение  на дневния ред за развитие – за целта ще се проучват възможностите как те могат да бъдат двигател за развитие.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама