Преподаватели от ЮЗУ изследват мегалитни паметници в Северозапада

08:40, 15 юни 17 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на Университетския научноизследователски център за древни европейски и източно-средиземноморски култури към ЮЗУ "Неофит Рилски"-Благоевград проведе теренни проучвания на мегалитни паметници в Северозападна България, предаде БГНЕС.

Скалните светилища в Северозападна България са важна част от картината на мегалитната култура на територията на България.

Основните обекти на проучването са „Боров камък” край едноименното село Боровица, в границите на който е църквата „Св. Троица“ – поредното свидетелство за култовата приемственост между предхристиянските и наследилите ги християнски свети места, „Чачин камък” и скален комплекс „Гъбите“ край Белоградчик, Скален релеф около изворите край „Рабишкото врело”, Стенописите в пещерата Магура.

Тези обекти представляват интерес за екипа от изследователи във връзка с паралелите, които биха могли да се направят при анализа на основните принципи, определящи избора на мегалитните образувания за светилища и съпътстващите ги символи и маркери на сакралното пространство в древността.

Част от тях са социализирани и през последните години успешно се използват като ресурс за културен туризъм.

В изследванията се включиха проф. д.н.к. Васил Марков, гл. ас. д-р Димитрия Спасова, ас. д-р Антон Генов и докторант Беатрис Владимирова – преподаватели в специалностите „Културология и културен мениджмънт“, „Култура и медии“ и „Култура и културен туризъм“ към Катедрата по културология в Югозападния университет „Неофит Рилски“, съобщиха от пресцентъра на университета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама