Румънският президент призова управляващата коалиция да реши бързо вътрешните си проблеми

12:50, 15 юни 17 / Свят 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Румънският президент Клаус Йоханис призова партиите в състава на управляващата коалиция бързо да намерят решение на вътрешната си криза, за да може да бъде избегната политическата нестабилност. Това заяви говорителката на държавния глава Меделина Доброволска, цитирана от БГНЕС.

Йоханис е бил запознат с това, че „в управляващата коалиция се е появило недоволство от действията на правителството и има желание да се смени целия кабинет“, заяви тя и допълни, че настоящата ситуация в управлението на страната не е предвидена от конституцията. „Когато постът на министър-председателя се оваканти в резултат на неговата оставка или на изразено недоверие от парламента, президентът инициира конституционна процедура за назначаване на кандидат на поста“, заяви тя.

„Президентът призовава за бързо регулиране на кризата в управляващата коалиция, за да се избегне политическата нестабилност. Отговорността за регулирането на вътрешнокоалиционната криза лежи изцяло върху партиите, от които тя се състои“, допълни тя.

Вчера коалицията на Социалдемократическата партия (СДП) и Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ) лиши правителството на премиера Сорин Гриндяну от подкрепа заради показаните от него „слаби резултати“. Самият Гриндяну заяви, че ще го направи, само ако президентът Йоханис гарантира, че следващият премиер също ще е социалдемократ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама