До дни изписват летците от падналия „Пантер“

13:06, 15 юни 17 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двамата оцелели летци от падналия вертолет „Пантер“ са в добро състояние, имат дух и дори се шегуват. „Има един проблем – бързат да си ходят. Надявам се до края на седмицата да напуснат лечебното заведение“, каза военният министър Красимир Каракачанов, който днес посети във Военноморската болница кап. Павел Симеонов и кап. Анатоли Апостолов.

По-късно на официална церемония в Щаба на ВМС министър Каракачанов и началникът на отбраната ген. Андрей Боцев наградиха общо 14 военнослужещи, участвали в спасяването на екипажа след инцидента на 9 юни.

„Лесно е да се служи в армия с добро заплащане и модерна техника. Героизмът обаче е да служиш в армия като българската с многогодишни проблеми, които са пренебрегвани. Срам ме е да кажа колко е заплатата на един български военнослужещ. Знам обаче, че вие не сте тук за възнаграждението и за привилегии, а за да служите с чувство на отговорност към родината“, заяви военният министър по време на церемонията. Той увери, че докато е на този пост, няма да позволи по армията да се хвърлят кал и незаслужени обиди.

„Модернизация на армията не означава подмяна на оръжията с по-съвременни. Тя включва и усъвършенстване на нормативната база, организационни промени и грижа зо хората“, заяви президентът Румен Радев, който също е във Варна. По-късно днес той също ще посети втория пилот и бордовия инженер на падналия „Пантер“ в болницата. Програмата му предвижда и посещение на летище „Чайка“, където също днес ще бъдат миинстър Каракачанов и ген. Боцев.

Той за пореден път заяви, че пълноценната подготовка гарантира запазването на здравето и живота на военнослужещите. „Нашите летци летят много, много пъти под минималните санитарни стандарти, установени в НАТО. Трябва да направим така, че да гарантираме на тези момчета да могат да изпълняват своята професия при едни добри условия за безопасност”, посочи президентът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама