Иван Иванов: Следващите дни внасяме законопроект за смесена избирателна система

16:24, 15 юни 17 / Политика 25 485 Шрифт:
Автор:

„Законопроектът на ГЕРБ за мажоритарна избирателна система в този му формат е несъвършен.  И затова днес беше отхвърлен при гласуване в парламента. Вменяват се задължения на президента, които по Конституция не са в неговите пълномощия, в частта определяне на избирателни райони“, това заяви в коментар за Топновини.бг депутатът  Иван Иванов.

БСП е за въвеждане на смесена избирателна система – 50% депутати избрани мажоритарно и 50%, избрани пропорционално.   Следващата седмица парламентарната ни група ще внесе готовия законопроект.Готови сме , и следващите дни ще го внесем в деловодството на Народното събрание, каза още той.

Депутатът очаква подкрепа и от други парламентарни групи, тъй като техният законопроект отразява желанието на хората. При социологически проучвания е станало ясно, че вторият вариант е по-възприемчив. Изчезването на политическите партии щяло да размие политическата отговорност при едно бъдещо управление на страната.

 При мажоритарното   гласуване ще се появят негативни явления като корпоративен вот,  купен вот,  и външна намеса ,прогнозира народният представител.

Депутатът не се ангажира с коментар на позицията на ДПС, която от „за“ бе променена в „няма да подкрепим“. „Аз не съм убеден, че те изобщо са били за мажоритарно гласуване. Изненадващо беше поведението им в правна комисия“, каза още Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама