Скандалът с роднинските схеми в БСП и ГЕРБ продължава с пълна сила

10:10, 06 окт 17 / Политика 25 537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В размяна на тежки обвинения за сливане на партия и местна власт се превърна участието на Стоян Мирчев (БСП) и Тома Биков (ГЕРБ) в студиото на „Тази сутрин” днес по bTV. И двамата депутати дойдоха, подготвени със схеми, показващи роднински назначения в общини на „противниковата” политическа сила.

Вчера от БСП започнаха нова офанзива с твърдения за подобни обвързаности на Томислав Дончев с хора на ключови позиции в Габрово. Депутатът от «червената» партия Жельо Бойчев в студиото на «Здравей, България» по NOVA, коментира този случай.

Стоян Мирчев в студиото на bTV, а Жельо Бойчев в конкуретната телевизия изтъкнаха една и съща теза - че само до вчера по обед БСП са получили над 70 сигнала за подобни практики и най-вероятно общата бройка вече е над 100, като всички те ще бъдат проверени.

Във всяка община в България ситуацията е една и съща – там, където ГЕРБ имат кметове, където депутатите им оказват натиск, те просто приватизират общините”, подчерта Стоян Мирчев в «Тази сутрин».

Депутатът от БСП посочи, че част от сигналите идват от експерти, които от години са били на определени позиции в общините, но са били принудени да напуснат.

По думите му назначените по този начин „приятели, кумове и свекърви” често се оказват на важни постове с достъп до обществен ресурс без нужната експертиза и без конкурс.

В крайна сметка Мирчев призна, че в случая с брата на Томислав Дончев не е бил нужен конкурс, но е факт, че е застанал начело на общинско предприятие с бюджет от 1 млн. лв. Според народния представител вицепремиерът е близък до кметицата на Габрово и е оказал натиск.

Какво става в Силистра – положението е същото”, обяви Мирчев и показа нова схема – с общински съветници и роднини, назначени в общински фирми, в художествената галерия, в дирекция в общината и други. Голяма част – без конкурс. Освен това, местният лидер на БСП в Силистра бил заплашван от общински съветник на име Ганчо, „че до два месеца ще се разправя с него”.

Със схема в ръка в студиото на bTV дойде и Тома Биков от ГЕРБ. Според него в БСП има сформирана „морална милиция”, като обаче всичките сигнали за шуробаджанащина в общините, за които говорят социалистите, така и не са стигнали до прокуратурата (макар поне за Хасково сигнал да има - б.р.).

Според него имало и нелепости, направени с цел да се „раздуе” обявената схема – сред споменатите вчера била съученичката на съпругата на бивш депутат от ГЕРБ, която работела в габровската община.

Въпреки това замесените в скандалите хора щели да подадат оставки, стана ясно от думите на народния представител.

Биков показа какво се случва в Община Брегово, управлявана вече 5 мандата от социалиста Милчо Лалов. Жена му била учителка в детската градина, сватята – леличка, снахата – счетоводител, сватът – шофьор на домашен социален патронаж и катафалка, сестрата на снахата – домакин в център за настаняване от семеен тип, шуреят – охрана.

Отново в Брегово работели следните роднини на депутата Цветан Топчиев (БСП): жената – счетоводител в Дома за възрастни хора с умствена изостаналост, синът – в комплексното административно обслужване на общината, братът – главен специалист отбранителна и мобилизационна подготовка, жената на брата – управител на защитено жилище, племенникът – в общински отдел.

Г-жа Нинова казва за този кмет: Брегово не е просто „червена” крепост. Това е място, което носи силата на идеите, силата на характерите. Прекрасна работа за хората от общината – вероятно тези хора”, иронизира я Биков. По думите му няма как при подобно изброяване да се твърди, че всяко назначение е неправомерно и в такива случаи думата трябва да има прокуратурата.

Позицията на морален стожер е много тежък кръст – той привлича вниманието към този, който е морален стожер”, подчерта Биков и запита задочно Елена Йончева дали по времето, когато е съжителствала със Сергей Станишев, е получавала за филмите си финансиране от Пловдивския панаир на Георги Гергов от БСП. Биков припомни и че като енергиен министър Румен Овчаров е назначил в АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов, на когото е кум.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама