Еврокомисар Вела: България не е нарушила екозаконодателството за Пирин

10:53, 10 яну 18 / Политика 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Еврокомисарят по околната среда Кармену Вела коментира в интервю за БНТ, че в момента няма основания Европейската комисия да предприема каквито и да било действия срещу България за промяната в плана за управление на Национален парк Пирин. Няма нарушаване на европейското законодателство, обясни той. Планината Пирин е  важен регион, тя е унакална, част от Натура 2000 и ако не се лъжа е в листата на Юнеско, коментира Вела. Тя също така е местообитание за важни животински видове. Когато става дума за мерки за запазване на околната среда и плановете за управление в Натура 2000, властите трябва да са взели всички мерки в съответствие с европейското законодателство. Ние следим какво става във всички региони, които са част от Натура 2000 и ще следим и какво ще се предприеме в Пирин.

Вела коментира и екопротестите, свързани с промяна на устройствения план на парк "Пирин". Според него засега няма основание да се смята, че има нарушаване на европейското законодателство.

- ЕК ще предприеме ли действия срещу България ако има съмнения за нарушаване на европейските директиви?

- Да ако европейските закони са нарушени. В момента нямаме основания да предприемаме каквито и да било действия срещу България, защото няма нарушаване на европейското законодателство.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама