Японският астронавт не е пораснал с 9 см в Космоса

11:45, 10 яну 18 / Свят 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Японският астронавт, който разбуни света със своето съобщение, че е пораснал с 9 см докато е бил в Космоса, поднесе своите извинения за дезинформацията. Норишиге Канай съобщи, че всъщност е пораснал само с 2 см.

Канай хвърли вина за неточността, която се превърна в международна сензация, върху „грешка в измерването“. Японецът се намира на борда на Международната космическа станция около три седмици.

„Извинявам се много, че пуснах толкова фалшива новина“, поднесе той своите извинения в Twitter. Обикновено астронавтите, намиращи се в условия на безтегловност, порастват между 2 и 5 см. Липсата на гравитация позволява на прешлените в гръбначния стълб да се разтегнат.

Първоначалният туит на Канай гласеше: „Добро утро на всички. Имам важно съобщение днес. Премерихме телата си след като стигнахме космоса и уау, уау, уау аз всъщност съм пораснал с около 9 см! Пораснал съм като растение само за три седмици. Не ми се е случвало от гимназията. Малко съм обезпокоен дали ще се вместя в мястото си в „Союз“ на връщане“.

По-късно обаче японецът пусна ново съобщение в Twitter, в което съобщи, че неговият командир Антон Шкаплеров е бил скептично настроен към тези мерки. „Затова аз бързо се премерих и бях около 182 см. 2 см плюс моят ръст на Земята“.

„Така че е било грешка в измерванията, но изглежда много хора говорят за това. Нямам болки в гърба и всъщност болката около врата и раменете ми изчезна, затова се съмнявам да съм с 9 см по-висок. Командирът на полета Шкаплеров е наясно с тези неща, той е ветеран“.

Канай споделя, че вече е по-спокоен, защото „вероятно ще успея да вляза в „Союз“ когато се връщам“. Пространството в ракетата е ограничено и ако някой от екипажа е твърде висок, това би било проблем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама