Гръцки работници нахлуха в Министерството на труда в Атина (ВИДЕО)

16:30, 10 яну 18 / Свят 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 500 протестиращи от синдиката на комунистическата партия ПАМЕ нахлуха в Министерството на труда в Атина след като разбиха с лостове металните заграждения около сградата, съобщи Ройтерс.

Страстите се нажежиха след като станаха ясни подробности около проектозакона на лявото правителство на премиера Алексис Ципрас - последната пречка пред Гърция, за да получи нов транш от заема от около 5,5 милиарда евро от европейските си кредитори. Правителството изтъкна, че в предложенията не са включени нови съкращения на доходи.

Една от залегналите реформи обаче гласи синдикатите да трябва да имат одобрението на най-малко половината от своите членове, за да организират стачни действия. В момента е нужно одобрението само на една трета от членовете.

„Засрамете се“ и „Изтеглете го“ скандираха протестиращите, според които законът ще ограничи правото им на стачки. Ограниченията върху стачките обаче е едно от условията, които Гърция прие да изпълни, за да излезе от спасителната програма на Европейския съюз.

Синдикатите протестираха и пред премиерството в Атина с искане за изтегляне на законопроекта. Очаква се ПАМЕ да организира мащабна протестна демонстрация на 15 януари, за когато е предвидено гласуването на закона в парламента.

В протест срещу проектозакона от днес в полунощ за 24 часа ще бъдат затворени всички пристанища в Гърция. Преустановено ще бъде движението на фериботи и товарни кораби, съобщи БНР.
 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама