Илияна Йотова се срещна с посланика на Италия у нас

17:10, 10 яну 18 / Политика 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Миграцията, сигурността, развитието на Европейския съюз, както и приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС бяха основни теми на разговор между вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Италианската република у нас Стефано Балди. Срещата се състоя днес на „Дондуков“ 2.

Илияна Йотова изтъкна, че по време на председателството на Съвета на ЕС България трябва да направи една крачка по-напред от икономическа и инфраструктурна свързаност със страните от Западните Балкани, като акцентира и върху темата за политическото разширяване на съюза. Италианският посланик приветства поставянето на Западните Балкани във външнополитическия фокус на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Вицепрезидентът и италианският посланик бяха категорични, че за разрешаването на миграционната криза се изисква проява на солидарност от всички европейски страни. Илияна Йотова отбеляза, че реформата на Дъблинския регламент ще бъде във фокуса на Българското председателство. По време на него ще се води и дебатът за бюджета на Европейския съюз след 2020 г., напомни вицепрезидентът и обърна внимание на запазването на кохезионната политика, която за страни като България е изключително важна

Необходимостта от реформи в Европейския съюз също беше обсъдена по време на срещата. Предвид дългогодишния опит на вицепрезидента в Европейския парламент посланик Балди пожела да се запознае с мнението й по темата. Според Илияна Йотова Европа страда от липсата на силни и смели лидери. „Европейските институции се нуждаят от дълбока реформа“, допълни тя. Вицепрезидентът и италианският посланик се обединиха около идеята да организират заедно дискусия за бъдещето на европейския проект предвид дългогодишния опит на Илияна Йотова в Европейския парламент, високо оценен от Стефано Балди.

На срещата бяха обсъдени и теми от вътрешнополитическия дневен ред, общи за България и Италия, като демографската криза и проблемите на образованието и заетостта. Вицепрезидентът обърна внимание на тенденцията да се затварят училищата в малките населени места. Тя открои и проблема на малките общини при разпределянето на европейските средства. Посланик Стефано Балди отбеляза добрите практики на Италия в политиката за стимулиране на младите семейства.

Недостигът на кадри в България също бе сред обсъдените проблеми. Италианските инвеститори срещат големи затруднения при намирането на квалифицирана работна ръка и това може да доведе до отлив на инвестиции, изрази опасенията си посланик Балди по време на срещата.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама