Какви храни да ядем, когато сме болни?

16:15, 14 яну 18 / Любопитно 25 652 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Организмът ни се нуждае от различни хранителни вещества - фибри, протеини и мазнини. Но когато боледуваме или се възстановяваме от някаква болест се нуждаем от по-лесни за храносмилане храни.

Вижте някои храни, които не натоварват  храносмилателната система.

Пилешко месо

Пилешкото месо е полезен източник на протеини и е с ниско съдържание на мазнини, ако се консумира без кожата. То допринася за растежа и възстановяването на всички клетки в организма. То е много подходящо за хора със стомашно-чревни разстройства.

Бял ориз

Ползите за здравето от ориза включват способността му да осигури енергия, да стабилизира нивата на кръвната захар, като забавя процеса на стареене и да осигури витамин B1 на организма.

Кафявият ориз обаче е с високо съдържание на фибри, а това може да доведе до хранителни неразположения като разстройство и подуване на корема.

Сьомга

Печената сьомга обикновено е най-добрият вариант, когато искате да не натоварвате излишно храносмилателния процес.

Банани

Бананите са известни като пребиотична храна, стимулират развитието на полезните бактерии в червата. Дори страдащите от гастрит и язва могат да приемат банани, защото намаляват стомашната киселинност. Пектинът в плода се свързва с излишните жлъчни киселини и така рискът от образуване на жлъчни камъни намалява значително.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама