Саудитският милиардер принц Алуалид започва преговори за осигуряване на свободата си

16:00, 14 яну 18 / Свят 25 733 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал, е сред задържаните при разследване на новия антикорупционен орган. През това време преговаря с властите за евентуално освобождение, но досега не е постигнал съгласие, каза старши служител от петролното богатство.
Принцът, чиито авоари според списание „Форбс“, възлизат за 17 милиарда долара е председател и собственик на международната инвестиционна компания Kingdom Holding и е един от най-изявените бизнесмени в кралството.
„Той предложи на прокуратурата конкретна цифра, която главният  прокурор не одобри“, заяви служителят, при условие, че е анонимно по правилата за брифинг на правителството.
Втори източник, запознат със случая с принц Алуалид, заяви пред агенция „Ройтерс“, че е предложил дарение на правителството на Саудитска Арабия, за да избегне обвинение по признаване на неправомерни действия и да изготви актив по свой избор. Но правителството отказва тези условия, споделя източникът.

Саудитските власти казват, че имат за цел да възстановят около 100 милиарда долара средства, които законно принадлежат на държавата. Младият престолонаследник Мохамед бин Салман, който започва репресиите, заяви, че иска да приключи съществуващите случаи и очаква с повечете заподозрени да сключат сделка.

Обвиненията срещу принца включват изпиране на пари, подкуп и изнудване на длъжностни лица, съобщи саудитски служител пред „Ройтерс“ скоро след задържането на милиардера. Досега нито той самия, нито компанията му коментират публично отправените обвинения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама