Нов кръг преговори за името на Македония в Ню Йорк

08:40, 17 яну 18 / Свят 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължаващите преговори за името на Македония се намират в позитивен момент, смята специалният представител на ООН Матю Нимиц. Днес в Ню Йорк стартира нов кръг от разговори между Атина и Скопие, които ще продължат две седмици.

Американският дипломат приветства изоставянето на реториката от новото македонско правителство и подновения интерес на гръцкия кабинет към разрешаване на дългогодишната криза.

Нимиц отказа да разкрие детайли около предложенията, които се обсъждат в момента, но разкри, че „няма нищо, което е напълно ново, няма ново вълшебно решение на проблема“.

„Смятам, че гражданите на двете страни вече са готови да чуят решения, които са в тон с техните национални интереси, но в тях има и елемент на компромис, който ще разреши въпроса“, коментира Нимиц пред гръцката телевизия ERT.

Представителят на ООН в преговорите окачестви като „второстепенни“ историческите и културни страни по спора, създали вражда между двете страни.

Никола Димитров и Никос Коциас

Срещата в Ню Йорк беше предшествена от директни преговори между външните министри на двете страни, провели се миналата седмица в Атина. Практическата цел на разговорите между Никос Коциас и Никола Димитров беше отблокиране на преговорния процес. Целта на двамата е да представят предложение за име най-късно до април.

Ако същата добра воля бъде демонстрирана и в Ню Йорк, тогава не е изключена двустранна среща между премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев по време на Световния икономически форум в Давос на 23-26 януари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама