Къде в Европа разходите за живот са най-високи?

18:23, 17 яну 18 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жилищните разходи продължават да са много ниски в България, но също и покупателната способност. В класацията на NUMBEO, която включва общо 193 европейски града, четирите най-големи български, София, Пловдив, Варна и Бургас, са почти в дъното на таблицата.
Българските градове се намират между места 161 и 171 (от 193). Сред тях индексът на покупателната способност е най-висок в София, а най-нисък в Пловдив.

На контиента и в ЕС, всичките пет града с най-високи разходи за живот са швейцарски. В Цюрих, Женева, Базел, Берн и Лозана индексът на разходите за живот е изключително завишен, но и покупателната способност е много висока.
Всичките градове с най-ниски разходи за живот отново са от една държава – Украйна, в градовете Киев, Днипро, Лвов и Харкив.
Индексът публикуван от NUMBEO изброява цените на ежедневните и месечни разходи. Също така включва битови сметки, курсове, ресторантски и хотелски услуги и транспортни разходи.
Например, ако решите да си купите апартамент в центъра на София, средната цена за квадратен метър е около 2 500 лева. В Цюрих цената е чувствително по-висока, ще трябва да си предвидите около 24 000 лева на квадратен метър, а в Харкив ( който е в дъното на класацията ) цената за квадратен метър в същинския център на града е приблизително 1 250 лева, два пъти по-ниска от в българската столица.

Но в крайна сметка това са просто индекси и числа сравнени в една валута. Почти на всички европейски държави стандартите са различни, а и съществуват такива, които не са приели еврото за официална държавна валута.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама