Разбиха международна група за пране на пари чрез уанкойн (СНИМКИ+ВИДЕО)

14:03, 19 яну 18 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разбиха международна група за пране на пари чрез виртуалната валута уанкойн, съобщиха от Специализираната прокуратура.

Мащабната пирамидална структура е извършвала измами с търговска цел, набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута уанкойн (OneCoin).

Прокурори и следователи от отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура, както и служители на ГДБОП и ДАНС, се включват в международното разследване на базата на международна поръчка за правна помощ от прокуратурата в германския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия), пристигнала през октомври 2017 г. Активно участват и представители на Евроджъст и Европол.

Искането на прокуратурата в Билефелд е за извършване на процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българското търговско дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД и свързаните с него лица, в т.ч. две българки с германско гражданство.

Разследващите установяват местонахождението на сървърите в София иобслужващите ги фирми, използвани от международната престъпна организация.

На 17 и 18 януари 2017 г.,  в присъствието на представители на Европол и германските разследващи органи, са претърсени офисите на „Уан Нетуърк сървисиз“, както и на 14 други дружества. Иззети са множество веществени доказателства, включително сървъри, до момента са разпитани 50 свидетели.

 „OneCoin Ltd.“ е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн – криптовалута, която е забранена в Германия. Според властите там уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.

Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации.

Българското дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД е изпълнявало функциите на фактически търговски представител на „OneCoin Ltd.“ и фактически дистрибутор на създадената от него виртуална валута.

В момента дейността на свързани с „OneCoin Ltd.“ дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия,Естония и много други държави.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама