Чешкият парламент свали имунитета на премиера Бабиш

16:44, 19 яну 18 / Свят 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Долната камара на чешкия парламент свали депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш, предаде „Радио Прага“. По този начин прокуратурата може да му повдигне официално обвинение в измама.

Решението беше подкрепено от 111 депутати, а 69 бяха против.

Правителството на Бабиш във вторник не успя да получи вот на доверие.

Преди няколко месеца полицията обвини Бабиш и най-близките му съратници в организиране на схема за незаконно присвояване чрез негови фирми на 50 милиона крони (около 2,5 млн. долара) под формата на субсидии от фондовете на ЕС.

Скандалът избухна малко преди парламентарните избори през октомври, на които политическото движение на милиардера "Действие на недоволните граждани" (АНО) спечели убедителна победа.

Бабиш отхвърли повдигнатите обвинения. Пред долната камара милиардерът-премиер заяви, че доказателствата са фабрикувани от мафията и от политическите му противници, които искат да го отстранят.

Твърдението в дирижиране на криминално преследване срещу някого предизвика бурни критики от страна на опозицията. Депутатите обвиниха Бабиш в подкопаване на доверието в правосъдието, тъй като няма никакво доказателство за своите твърдения.

Ако наистина вярва, че правосъдието в страната може да бъде маша в ръцете на политиците, то трябва да уволни правосъдния министър Роберт Пеликан, надават глас депутатите. Нещо повече – след като е четири години вече начело на правителството, Бабиш трябва да се счита за съотговорен за състоянието на държавата, подчертават те.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама