Премиерите на Гърция и Македония решени да сложат край на спора за името

07:20, 25 яну 18 / Свят 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Крайно време е да се реши спорът за името - Република Македония няма никакви териториални претенции към своя съсед Гърция. Това заяви македонският премиер Зоран Заев на съвместна пресконференция с гръцкия си колега Алексис Ципрас след приключването на ключовата среща за името в Давос. Тя е първата между премиери на двете страни от седем години.

След разговорите, продължили повече от три часа, двамата изразиха съвместното си намерение да разрешат дългогодишния спор и показаха знаци на добра воля, съобщава в. „Катимерини“.

Ципрас отбеляза, че едно решение на спора може да дойде под формата на „съставно име за всякаква употреба“. Гръцкият премиер обеща парламентът да ратифицира споразумението за асоцииране към Европейския съюз на Македония, с което да се засилят търговските връзки между двете държави.

В знак на добра воля македонският премиер заяви, че Скопие ще преименува летището си „Александър Велики“ и магистралата на „Приятелство“ в знак на добра воя. Зоран Заев от своя страна подчерта необходимостта от решение, което е „приемливо за двете страни и което да бъде в защита на националната идентичност и идентичността на нашите народи“. "Нямаме никакви териториални аспирации към нашия съсед", подчерта той, цитиран от „Дарик“.

По време на последните преговори в Ню Йорк с посредничеството на специалния посредник Матю Нимиц станаха известни и предложенията, които той е направил на македонската и гръцката страна: Република Горна Македония, Република Северна Македония, Република Македония (Скопие), Република Нова Македония и Република Вардарска Македония.

Следващата стъпка от преговорния процес е визита на Матю Нимиц в Гърция и Република Македония следващата седмица. Той ще бъде в Атина в понеделник и вторник, а в Скопие - в сряда и четвъртък.

След като спорът за името бъде разрешен Република Македония трябва да стане 30-и член на НАТО и да започне преговори за присъединяване към ЕС още по време на шестмесечното българско председателство на Съвета на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама