Продължават многохилядните демонстрации срещу корупцията в Румъния (ВИДЕО)

07:40, 25 яну 18 / Свят 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Продължават протестите в центъра на Букурещ срещу корупцията и по-конкретно срещу спорна реформа на правосъдната система, поискана от левицата.

Европейската комисия изпрати предупредително писмо до румънските власти и поиска парламентът в Букурещ да преосмисли промените в съдебната система. Румъния е изправена пред реална опасност да загуби позициите си в ЕС, предупреди бившият правосъден министър Моника Маковей.

Парламентът, доминиран от социалдемократите, одобри в края на декември три проектозакона, които породиха опасения, че независимостта на магистратите ще се намали и че ще бъдат ограничени прерогативите на антикорупционната прокуратура, която е изключително активна в преследването на народни избранници, заподозрени в корупция.

Тези проектозакони все още не са подписани от президента Клаус Йоханис, който е техен противник.

Събитията се случват след като в северната ни съседка беше свален поредния премиер заради вътрешнополитически вражди. Президентът взе решение да даде нов шанс на същата партия да предложи премиер. Издигната Виорица Данчила, която ще бъде първата жена министър-председател на Румъния, е третият човек, който застава на този пост само за 11 месеца.

Данчила трябва да положи клетва на 2 февруари. И една от първите й задачи ще бъде да успокои протестиращите.

Кадри от протестите в събота:

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама