Животновъди от Кърджалийско блокират днес пътя за Гърция през Маказа

08:40, 25 яну 18 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Животновъди от област Кърджали ще блокират днес международният път за Гърция през прохода Маказа. Протестът им е заради орязаните субсидии за отглеждане на животни и ниските изкупни цени на млякото, съобщи БНТ.

Протестът е обявен за 11:00 часа на разклона на пътя за Момчилград и за прохода Маказа. От стачния комитет съобщиха, че върху тях се оказва натиск да не предприемат стачни действия.

За последната седмица изкупните цени са се понижили с близо 20% и в момента млякото се изкупува за 60 стотинки за литър. Заради свръхпроизводство, повечето от мандрите в района са спрели да изкупуват продукцията на животновъдите, съобщиха от стачния комитет.

Поводът е и наредба, с която се иска дребните и средни стопани да доказват с фактури, произхода на предаденото мляко, за да получат субсидии. Стачниците се опасяват, че по този начин ще се сбъднат прогнозите, че след влизането в Европейският съюз властите ще работят за окрупняване на животновъдството чрез административни мерки, съобщава сайтът bgvesti.net.

Недоволните животновъди от Кърджалийско, които в мнозинството са си дребни и средни стопани искат възстановяване на условията от 2017 г., когато субсидии са плащани на глава животно. Мнозина от тях не са получили субсидии поради промяната в изискването на Министерството на земеделието, храните и горите, с което се искат фактури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама