Тръмп покани Макрон на посещение в САЩ

10:45, 25 яну 18 / Свят 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американският президент Доналд Тръмп е поканил френския си колега Еманюел Макрон на държавно посещение в страната си, потвърдиха официално от Белия дом. Това е първата подобна покана, която Тръмп отправя към друг световен лидер, откакто заема президентския пост.

Новината беше обявена официално от говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

За момента обаче остава неизвестна датата на посещението. По предварителна информация то ще се състои в края на април, но това все още не е уточнено.

По традиция държавното посещение включва тържествен церемониален салют от 21 артилерийски залпа, официален банкет и други специално организирани за целта събития.

Поканата на Тръмп идва шест месеца, след като той вече присъства на тържествените чествания по случай Деня на Бастилията - националния празник на Франция по покана на френския държавен глава. Тогава Макрон застана рамо до рамо до него, докато наблюдаваха военния парад по случай 100-годишнината от решението на САЩ да се включи на страната на Франция в Първата световна война.

Тръмп се отнасяше пренебрежително към идеята за организиране на държавни посещения и вечери. Той дори отхвърли значимостта им по времето на предизборната си кампания, визирайки конкретно поканата на предшественика си Барак Обама към китайския президент Си Дзинпин година по-рано.

"Не бих организирал държавна вечеря за Си. По-скоро ще му купя един хамбургер от "Макдоналдс" и ще му кажа да се захваща за работа", каза тогава Тръмп,
пише БГНЕС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама