Борис Джонсън се оказа роднина на открита в Базел мумия на жена

12:10, 25 яну 18 / Свят 25 781 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Базел разрешиха мистерията около идентичността на мумифицирана жена. Техните проучвания доведоха до изненадващ резултат – оказва се, че жената е пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра прабаба на британския външен министър Борис Джонсън, съобщава ВВС.

Тялото беше открито през 1975 г. по време на реновации в църква в Базел. Тя е била погребана точно пред олтара. По всичко личи, че е била от заможна дама от Базел – била е добре хранена и е носила дрехи с добро качество. Нейната идентичност обаче беше загадка досега.

Върху тялото й не е имало надгробна плоча, но първоначалните тестове на дървения й ковчег показват, че е от 16 век.

Друга улика е това, че тялото й е било покрито с живак – стандартно лечение за сифилис от края на 15 в. чак до 19 в. Често този лек е бил причина за смъртта, а не за излекуването на пациента, но именно живакът е запазил тялото.

През 16-17 в. Базел е бил богат търговски град – пристанището му на Рейн е било ключово за преминаването на стоки през Европа, каквото остава и до наши дни. Местните историци са наясно, че членовете на богатите семейства в Базел са били погребвани около църквата, но повечето са в ясно маркирани гробове.

Това не е така при тази мумия обаче. През 2017 г. става ясно от новооткрити архиви, че тя е била откривана и преди – през 1843 г. Тези архиви водят историците към богатата базелска фамилия Бишоф.

ДНК проба от пръста на мумията е била сравнена с ДНК от живите наследници на фамилията. Резултатите били ясни – 99,8% вероятност мумията и наследниците да са от една и съща майчина линия.

След това учените без съмнение назовават и коя е мумията – Ана Катарина Бишоф, родена в Базел през 1719 г. и починала там през 1787 г. Тя е имала седем деца. Само две са оцелели от детските болести, които покосявали обикновено повечето деца. Една от дъщерите – също на име Ана, се жени за Кристиан Хуберт Барон Пфефел фон Кригелщайн. Пет поколения по късно Мари Луиз фон Пфефел се омъжва за Стенли Фред Уилямс. Тяхната дъщеря Ивон се омъжва за Осман Уилфред Джонсън Кемал. А техният син Стенли Джонсън е баща на сегашния външен министър на Великобритания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама