Вътрешните министри от ЕС разискват в София проблемите на миграцията

13:22, 25 яну 18 / Политика 25 404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На срещата се обсъжда европейската система за убежище. Реформата започна през 2016 г. в отговор на мигрантската криза.

По време на българското председателство ще се работи за финализиране на реформата, за да може да има адекватна реакция на Евросъюза при подобни кризи.

„По основните теми очаквам дебати да има основно във връзка с убежището. И второ, да има по-добро управление на миграционните процеси и сигурността по границите”, каза българският вътрешен министър Валентин Радев.

Първият неформален съвет по правосъдие и вътрешни работи в рамките на Българското европредседателство се провежда в НДК. Вътрешните министри на страните-членки обсъждат реформата на общоевропейската система за миграция и интегрираното управление на външните граници.

Реформа на европейската система за миграция, по-ефективно управление на миграционните потоци - външни и вътрешни, по-ефективна охрана на външните граници на ЕС са трите основни акцента, които вътрешните министри, еврокомисарят по миграция и представители на ООН дискутират в рамките на днешния ден, съобщи БНТ.

Вътрешният министър Валентин Радев, който председателства съвета, заяви, че целта на България е да проучи мнението на страните-членки за завършване на миграционната реформа.

"Горещият картоф" е реформата на Дъблинския регламент и въвеждането на квотна система за разпределяне на мигранти при екстремни ситуации. Реформа, която ЕК и ЕП предложиха преди една година, но неслучила се реформа заради несъгласието на страните от Вишеградската четворка да се съгласят с каквито и да било задължителни квоти за разпределяне на мигранти.

На влизане министър Валентин Радев, който председателства Съвета, заяви, че България ще има нов подход по отношение намирането на компромис сред страните-членки. Ще се проучи мнението на всички, за да се намери решение, задоволяващо абсолютно всички страни-членки.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос изрази надежда, че страните ще започнат да действат в дух на европейска солидарност, както са го правили досега, така че да се излезе от тази безизходица, която продължава повече от година. Големите надежди са, че до юни 2018 г, някъде към края на българското европредседателство ЕС ще има нова реформирана система за предоставяне на убежище.

„Опитахме се да намерим компромис по отношение реформата на системата за миграция. България върши страхотна работа. Все още търсим компромис. Що се отнася до влизането на България в Шенген - нямам какво да добавя към това, което каза канцлерът Меркел тук преди няколко дни", коментира пред БНТ Томас де Мезиер - министър на вътрешните работи на Германия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама