Руският патриарх ще посети България за Трети март

14:19, 25 яну 18 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Руският патриарх Кирил ще посети България през март във връзка с честванията на 140-ата годишнина от Освобождението. Това съобщи посланикът на Руската федерация Анатолий Макаров в интервю за "24 часа".

Посещение на Владимир Путин по повод Трети март няма да е възможно заради кампанията за президентските избори в Русия. Макаров обясни, че причината е, че докато не се видят резултатите от вота, е невъзможно да се правят планове за предстояща визита.

Макаров посочи, че Москва не разглежда България като заплаха за националната си сигурност заради участието на страната в НАТО.

"И вие можете колкото искате да търсите България в списъка на заплахи (посочен в стратегията за националната сигурност на Русия), да спекулирате с предположения, но няма да намерите там името на вашата държава. Просто защото никой не я смята за заплаха", каза дипломатът и добави, че е друг въпросът "как вашите политици гледат на страната ни".

По отношение на възможността за българско участие в големите газови проекти Макаров каза, че страната му запазва нагласа за подновяване на диалога с ЕС за енергетиката. Според него е необходимо да се говори за изграждане на втора тръба на "Турски поток" към потребителите в Югоизточна Европа.

"Всички варианти на включване на България в този проект ще могат да се разглеждат само ако имат съответни разрешения и "стоманобетонни", както каза нашият президент, гаранции от страна на ЕК. Същото се отнася и до проекта на газовия хъб "Балкан", каза още руският посланик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама