Китай ще бъде в центъра на следващата световна финансова криза

20:00, 25 яну 18 / Свят 25 590 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетилетие след финансовата криза от 2008 година, професорът от Харвард, специалност публична икономика Кенет Рогоф, „твърди“, че кризата най-накрая е приключила.
Според професора в повечето държави банковата система се е възстановила, но нивото на регулиране се засили толкова, че банките не предпставят заеми толкова лесно. Това затруднява получаването на възможност за развитие на малки и средни предприятия.
„Банковата система е здрава в смисъл, че е по-стабилна, отколкото през 2007 година, но е по-малко полезна от гледна точка на това, че не може да допринесе за икономическия растеж на страната.“, заяви Рогоф.

Говорейки за възможността за друга финансова криза, Рогоф каза, че без съмнение има проблеми с еврозоната, но единствената страна, която е нещо „иновативно“ и различно, е Китай.
„Китай вероятно е в най-голяма опасност да има значителен икономически спад в близко бъдеще. Това със сигурност е основата за това, че е в центъра на следващата голяма финансова криза.“
Професорът похвали тежката работа на китайското правителство, което се опитва да предотврати финансовата криза, но въпреки това нарече страната, най-уязвимата „световна сила“ в света в момента. Според професора проблемът е, че китайската икономика все още е много небалансирана и разичта в голяма степен на инвестициите и износа, както и от банковите ипотечни кредити.

Ако Китай срещне финансови затруднения, това би довело до много проблеми, които ще предизвикат последици в световен мащаб, както и политическа криза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама