Започва процесът в Белгия срещу атентатора Салах Абдеслам

09:10, 05 фев 18 / Свят 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес започва процесът в Белгия срещу единственият оцелял терорист от атентата в Париж през 2015 г, при които загинаха 130 души. Салах Абдеслам се укриваше от полицията няколко месеца в Белгия преди да бъде задържан. Четири дни след арестуването му на 18 март 2016 г., в Брюксел беше извършено терористично нападение.

Абдеслам ще бъде съден за участие в престрелка с полицията в брюкселския квартал "Форе" три дни преди да бъде арестуван в града.

Процесът срещу него трябваше да започне декември миналата година, но Абдеслам си нае нов адвокат, който поиска повече време, за да подготви случая му. Терористът се намира в затвор край Париж и вероятно ще лети с вертолет до Белгия за всяко заседание на съда.

Салах, който е френски гражданин от марокански произход, е роден и е живял в квартал "Моленбек" в Брюксел. Брат му Брахим беше сред терористите, самовзривили се при нападенията в Париж.

Салах е ключов подсъдим и по делото за атентатите във френската столица. Досега разследването установи, че той е извозил 10 от терористите, ударили в Париж и Брюксел, които са били изпратени в Европа от мрежите на "Ислямска държава" в Сирия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама