Борисов: В България има рекордно ниска контрабанда

13:19, 05 фев 18 / Политика 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България е за пример в борбата с контрабандата на цигари в целия Европейски съюз, това изтъкна Бойко Борисов по време на среща, организирана от инициатива "Срещу незаконната търговия". Премиерът посочи, че данните показват реалния резултат от борбата с корупцията и контрабандата.

6% е контрабандата за третото тримесечие на миналата година, отчитат от Инициативата срещу незаконната търговия. Реално спадът е 1% от предходния период. Контрабандата най-много е намаляла в Свиленград - от 44% на 8%. 
 
По думите на премиера, освен че се отчита най-ниското до момента ниво на контрабанда при цигарите, още по-удовлетворителното е, че тази тенденция е трайна. 

Бойко Борисов посочи, че във Великобритания има 35% контрабанда, а във Франция тя е 23,7%. Той добави, че когато се защитава европейският бюджет, той ще попита в Брюксел защо резултатите от борбата с контрабандата не са добри в много европейски държави. "Един по един ще ги питам колегите. 23,7 контрабанда във Франция, и Гърция, и Полша, и Естония, и Литва, и Латвия - огромни проценти", изтъкна премиерът.

Според него около 100-200 млрд. евро са несъбраните приходи от контрабанда в бюджета на Европейския съюз и добави, че това са "черните пари", които директно отиват някъде, а не влизат в бюджета.

Премиерът се възмути как може в България да има само 6% контрабандни цигари, а в същото време да питат дали в страната ни се води ефективна борба с корупцията. ""Ама борба с корупцията има ли?" Има и ето я"", допълни Борисов. Той добави, че само за януари приходите в бюджета от горивата са с 12% повече.

По думите му същата схема се прилага и за горива, меса, алкохол, захарни изделия. Премиерът е категоричен, че в борбата с контрабандата се използва цялата сила на държавата.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък обясни, че такива добри резултати са въпрос на съвместна работа. "Не е възможно тези резултати да бъдат постигнати, ако липсва партньорството между държавните органи и бизнеса, който е заинтересован от това да работи на светло", изтъкна Цацаров. 

Финансовият министър Владислав Горанов също е доволен от борбата с контрабандата. Горанов не очаква следващите три години повишение на цената на акциза на цигарите стоки. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама