САЩ започват да изтеглят военните си от Ирак

14:28, 05 фев 18 / Свят 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американските войски са започнали да се изтеглят от Ирак след като Багдад обяви победа над терористичната групировка ДАЕШ (Ислямска държава) през миналата година, съобщи news.bg като се позова на Асошиейтед прес. Агенцията цитира западни служители към базата на международната коалиция в Ирак, ръководена от САЩ.

Десетки американски войници са били транспортирани от Ирак в Афганистан всекидневно през миналата седмица, заедно с оръжия и оборудване.

Двама иракски правителствени служители са потвърдили пред АП, че ръководената от САЩ коалиция и иракското правителство са сключили споразумение за намаляване на войниците в Ирак за първи път, откакто започна войната срещу ДАЕШ преди три години.

Иракските представители са уточнили, че процесът по изтеглянето на американските военнслужещи официално не е започнал.

Репортер на агенцията в базата Ал Асад в западната част на Ирак обаче е видял движение на войници, което съвпада със свидетелствата на източниците за изтегляне от Ирак.

"Продължаването на присъствието на коалицията в Ирак ще бъде основано на условия, пропорционални на нуждата и в координация с правителството на Ирак", изтъкна говорителят на коалицията полк. Райън Дилън.

Висш иракски правителствен служител, близък до премиера Хайдер ал Абади, заяви, че 60% от всички американски войски, които се намират понастоящем в страната, ще бъдат изтеглени, според първоначалното споразумение, постигнато със САЩ. Съгласно плана ще бъдат оставени около 4000 американски военнослужещи, които да продължат обучението на иракските военни.

В доклад на Пентагона, публикуван през ноември, се посочва, че е имало 8892 американски войници в Ирак към края на септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама